nieuws

Leaserijder maalt niet om hoge brandstofkosten

Instroom

Leaserijder maalt niet om hoge brandstofkosten

De recente stijgingen van de brandstofprijzen hebben niet of nauwelijks invloed op het tank- en rijgedrag van zakelijke rijders. Maar ook werkgevers die uiteindelijk voor de kosten opdraaien lijken niet gemotiveerd om medewerkers aan te zetten tot minder en/of zuiniger rijden.

Dat constateert LeasePlan Nederland op basis van analyses onder meer dan honderdduizend zakelijke rijders in Nederland. Volgens de leasemaatschappij laten werkgevers hiermee duizenden euro's per jaar aan mogelijke bezuinigingen liggen, en zouden zij hun werknemers structureel moeten belonen voor zuiniger rijgedrag.

Gedrag aanpassen
Werkgevers moeten zelf het het tank- en rijgedrag van leaserijders beïnvloeden, stelt LeasePlan. 'Het gaat erom dat de gebruiker de stijging van de brandstofprijs gaat voelen en daardoor zijn rijgedrag aanpast', zegt Erik Staat, marketing directeur bij LeasePlan. Veel doorsnee automobilisten passen hun rij- en tankgedrag aan bij sterk stijgende brandstofprijzen: ze rijden minder niet-noodzakelijke ritten, rijden minder hard en wijken uit naar goedkopere aanbieders. Bij leaserijders met een tankpas is hier geen sprake van.

Maatregelen
Voor werkgevers zijn er meerdere maatregelen mogelijk. Zo kunnen werkgevers bijvoorbeeld prijsafspraken maken met een brandstofleverancier, het tanken van duurdere brandstoffen zoals high performance brandstof niet toestaan of werknemers kennis laten maken met ‘het Nieuwe Rijden', wat doorgaans tot een merkbaar lager verbruik leidt. Een ander alternatief is om leaserijders te stimuleren goedkoper te tanken, bij onbemande tankstations en/of buiten de snelwegen.
'Op basis van onze ervaring blijkt dat een middelgrote onderneming met een vloot van vijftig auto's momenteel op jaarbasis gemakkelijk vijftienduizend euro kan besparen door het tank- en rijgedrag van de individuele leaserijder effectief te beïnvloeden", aldus Staat.

Reageer op dit artikel