nieuws

Stakingsrecht beperkt?

Instroom

Het stakingsrecht van werknemers in Europa wordt ingeperkt. Dat blijkt volgens FNV uit uitgelekte stukken van de Europese Commissie.

Stakingsrecht beperkt?

Het voorstel zou gaan over beperking van het stakingsrecht. Als een staking met grensoverschrijdende aspecten het vrije verkeer belemmert, dan moet de rechter voortaan gaan kijken of die staking wel proportioneel is, oftewel:  belemmert hij het vrije verkeer niet te veel.

In eerste instantie heeft het plan van de Europese Commissie volgens de FNV alleen gevolgen voor acties of stakingen van werknemers wanneer grensoverschrijdend werk aan de orde is. Bijvoorbeeld als Poolse aspergestekers in Limburg, of Portugese bouwvakkers in de Eemshaven, werken onder zulke slechte arbeidsvoorwaarden dat ze er geen normaal huurhuis van kunnen betalen in Nederland.

Maar de vakcentrale vreest dat Nederlandse werkgevers, als het plan van de Europese Commissie doorgaat, ook eerder naar de rechter zullen stappen om een staking, ook nationaal, te laten verbieden, met eerdere uitspraken in ‘grensoverschrijdende' stakingen in de hand. Ook zouden lidstaten en de Europese Commissie preventief maatregelen mogen nemen tegen (dreigende) stakingen die de interne markt kunnen bedreigen.

Reageer op dit artikel