nieuws

Bezuinigingen jagen student de arbeidsmarkt op

Instroom

Een op de drie HBO-studenten heeft door de bezuinigingen spijt van de eigen studiekeuze. De studenten hadden eigenlijk een masteropleiding willen volgen, maar zien daar nu van af door de bezuinigingen op het hoger onderwijs.

Bezuinigingen jagen student de arbeidsmarkt op

Dat stelt het StudentenBureau op basis van eigen onderzoek. Driekwart van de studenten acht de kans klein dat hij of zij nog begint aan een masterstudie. Een zelfde percentage vreest straks niet voldoende te zullen verdienen om zijn studieschuld te kunnen terugbetalen.

Voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond, Pascal ten Have voorziet problemen op de arbeidsmarkt.  'Dit onderzoek toont aan dat grote groepen studenten buitengesloten worden als deze wet wordt ingevoerd. Als studentenaantallen met 34 procent teruglopen, is dat de doodsteek voor Nederland als kenniseconomie.'

Ook woordvoerder van de HBO-raad Nynke van Hurne reageert op het onderzoek: ‘Wij vinden het van belang dat studeren toegankelijk blijft voor iedereen. Als we een hoogopgeleide beroepsbevolking willen, met een bloeiend midden- en kleinbedrijf, en voorop willen lopen op het gebied van innovatie, dan is daar een serieuze investering voor nodig.'

Reageer op dit artikel