nieuws

Buitenlandse investeringen leveren 4300 banen op

Instroom

Buitenlandse investeringen in 2011 zullen de komende drie jaar ruim 4300 banen opleveren. Twintig procent van deze banen komt uit de ICT-sector.

Buitenlandse investeringen leveren 4300 banen op

Vorig jaar zegden buitenlandse  ICT-bedrijven in totaal 102 miljoen euro toe voor 32 verschillende projecten. De investeerders verwachten dat deze injectie de komende drie jaar 861 banen zal opleveren. Een deel hiervan zal behoud van banen zijn, die bij herstructurering van bestaande projecten dreigden te verdwijnen. In 2010 leverde buitenlandse ICT-investeringen weliswaar minder projecten en minder banen op, het totale bedrag lag toen wel een stuk hoger, op 351 miljoen.

Na de ICT zijn de transportindustrie, consumentengoederen, agrifood en energie de grootste werkverschaffers. Bij elkaar verwachten zij 65 procent van alle arbeidsplaatsen op te leveren. 40 procent van die banen wordt gecreëerd door de Verenigde Staten, gevolgd door zo'n 35 procent door Azië.

Vooral het opzetten en uitbreiden van nieuwe hoofdkantoren zorgt voor veel werkgelegenheid. Één op de vijf projecten bestond uit een investering in een hoofdkantoor en dat leverde in totaal 1200 banen op. Vooral Amsterdam mag zich gelukkig prijzen: de meeste van deze investeerders mikken op deze regio.

In totaal legden 193 buitenlandse bedrijven in 2011 hun projecten vast bij het Instituut voor buitenlandse investeringen (NFIA). Dat zijn er 38 meer dan een jaar eerder. Murco Mijnlieff van het Ministerie van Economsiche Zaken, Landbouw en Innovatie: ‘Het NFIA heeft er een aantal kantoren in het buitenland bijgekregen. Daardoor is het aantal contacten met bedrijven groter geworden.' Ook wordt er volgens Mijnlieff van tevoren scherper gekeken naar de haalbaarheid van de investeringsplannen.

De verwachting van het NFIA is dat de buitenlandse investeringsprojecten gezamenlijk bijna 1,5 miljard euro opleveren. Dat bedrag steeds met ruim 50 procent ten opzichte van een jaar eerder. Die stijging kan toegeschreven aan het energiebedrijf Taqa uit Abu Dhabi, dat 815 miljoen investeert in de gasopslag in het Noord-Hollandse Bergermeer.  

Reageer op dit artikel