nieuws

Economen: ‘Lonen moeten juist omhoog’

Instroom

Het idee van loonmatiging is een achterhaald concept. Dat zeggen economen in het FD, in navolging van Duitse vakbroeders. De Duitse minister van Sociale Zaken riep dit weekend op tot loonstijging.

Economen: ‘Lonen moeten juist omhoog’

Wim Boonstra, hoofdeconoom van de Rabobank, zegt in het FD dat de problemen in Europa door de nullijn alleen maar groter worden. Begin jaren '80 was loonmatiging zinvol, maar nu juist niet. 'Wij haddens onszelf uit de markt geprijsd. Dat is nu niet het geval. Onze concurrentiepositie is eerder te sterk.'

De Delftse hoogleraar Alfred Kleinknecht zegt dat Nederland en Duitsland de euro onderuit als ze kiezen voor loonmatiging en koopkrachtverlies. Alleen door de zuidelijke landen de kans te geven een groter deel van hun producten af te zetten op de Noord-Europese markt, zullen ze in staat zijn hun schulden af te lossen, meent Kleinknecht. De hoogleraar pleit voor een Europees loonbeleid; loonmatiging in tekortlanden, hoge looneisen in landen met overschotten.

Zij VU-collega Eric Bartelsman waarschuwt echter dat een dergelijk Europees loonbeleid slecht is voor de arbeidsmarkt in Nederland en Duitsland. Het gaat volgens hem ten koste van bestaande werklozen.

Werkgeversvereniging VNO-NCW houdt vast aan de nullijn voor iedereen "van de koningin tot de schoonmakers", zegt algemeen directeur Niek Jan van Kestel in het FD. De situatie in Duitsland is volgens hem niet te vergelijken met de Nederlandse. Het begrotingstekort is er veel kleiner, en de loonkosten zijn er de afgelopen tien jaar relatief gematigd.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius kan zich vanzelfspreken geheel vinden in de oproep voor loonstijging. In het FD zegt ze: 'VNO-NCW wil de rekening van de crisis bij werknemers neerleggen. Laten die werkgevers uit solidariteit eens beginnen over tijdelijke verhoging van de vennootschapsbelasting of inperking van bonussen.'

Reageer op dit artikel