nieuws

FNV constateert discriminatie in bouw

Instroom

FNV Bondgenoten beschuldigt energiemaatschappij Nuon ervan bewust weg te kijken bij openlijke discriminatie op de bouwplaats voor een nieuwe centrale. Onderaannemers bepalen volgens Bondgenoten het salaris van uitzendkrachten op basis van afkomst.

FNV constateert discriminatie in bouw

Een Roemeen of een Pool krijgt volgens FNV Bondgenoten minder betaald dan een Portugese uitzendkracht. 'Als je nationaliteit bepaalt wat je op een bouwplaats verdient, dan is dat gewoon discriminatie. In Nederland hoor je betaald te krijgen volgens de geldende cao voor het werk wat je doet', zegt Masja Zwart, bestuurder van FNV Bondgenoten in de Eemshaven. 

Onderbetaling
FNV Bondgenoten zegt dat Nuon bij concrete gevallen van onderbetaling verwijst naar de onderaannemers die het werk aan de elektriciteitscentrale uitvoeren. Zwart vindt dat onzin, en zegt dat de Nuon en hoofdaannemer Mitsubishi, maar ook de overheid hun maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen. 'Grootverdieners als Nuon en Mitsubishi doen een aanbesteding en gaan vervolgens in zee met de goedkoopste onderaannemer. Ze berekenen niet of zo'n contract voldoende ruimte biedt om het verplichte cao-loon te betalen. En zelfs de overheid verzuimt in aanbestedingsprocedures een sociale paragraaf op te nemen. Vaak krijgt de laagste bieder de klus en die prijs is zo laag door te concurreren met de lonen van werknemers.'

Crisis
Buitenlandse uitzendkrachten hebben volgens de vakbond geen idee van wat ze hier moeten verdienen en kunnen in deze crisistijd ook niet kieskeurig zijn. Hierdoor zouden Nederlandse bouwvakkers ook steeds moeilijker aan werk kunnen komen.

Reageer op dit artikel