nieuws

‘Minister doet te weinig aan controle onderbetaling’

Instroom

Het CNV vindt dat Minister Kamp te weinig doet aan het risico op onderbetaling van werknemers. De bezuinigingen op de arbeidsinspectie zorgen er volgens vice-voorzitter Maurice Limmen voor dat een adequate controle op het minimumloon in de praktijk onhaalbaar wordt

‘Minister doet te weinig aan controle onderbetaling’

'We hebben een ondergrens voor wat we minimale arbeidsvoorwaarden vinden. Als die grens niet wordt bewaakt, dan wordt die poreus', aldus Limmen.

Volgens het CNV betekenen de plannen van minister Kamp dat de Arbeidsinspectie alleen nog in actie komt als werkgevers hun personeel minder betalen dan het minimumloon. Het uurloon wordt berekend naar een 40-urige werkweek. In de praktijk is er in veel gevallen echter sprake van werkweken van 36 of 38 uur, waardoor het minimum uurloon volgens het CNV hoger hoort uit te komen.  

Het CNV hanteert hiervoor de volgende rekensom: Het bruto minimumloon per week voor 23 jaar en ouder is op dit moment 331,20 euro. Als je dat terugrekent per uur is dat bij een 40-urige werkweek 8,28 euro per uur; echter bij een 36-urige werkweek zou in dezelfde som dus minimaal 9,20 euro per uur betaald moeten worden. Zo lopen deze mensen dus het risico op onderbetaling, stelt het CNV. Limmen: ‘En bijna een euro per uur meer of minder is een groot verschil, zeker voor medewerkers met inkomens aan de ondergrens. 

Limmen vergelijkt de situatie met verkeerscontroles. 'Het is hetzelfde als zeggen: je mag 50 kilometer per uur, maar we sturen pas een boete als je 55 rijdt. Oh ja, en we gaan ook nog het aantal agenten verminderen die die snelheid controleren. Op deze wijze wordt wat het CNV betreft gemorreld aan de ondergrenzen qua arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden.' 

CNV heeft samen met de andere vakcentrales een brandbrief gestuurd naar de minister.

Reageer op dit artikel