nieuws

Overheidsbezuiniging stuwt werkloosheid hofstad

Instroom

De werkloosheid in gemeente Den Haag liet in 2011 een flinke stijging zien. Het schrappen van banen bij de overheid in afgelopen jaar droeg hier grotendeels aan bij.

Overheidsbezuiniging stuwt werkloosheid hofstad

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek steeg het percentage werklozen in Den Haag van 6,8 naar 8,3 procent in 2011. Absoluut gezien werden er 11.000 banen bij overheidsinstellingen geschrapt.

De stad heeft geen universiteit of academisch ziekenhuis om de daling op te vangen. De groei van het aantal banen moet nu vooral komen uit het onderwijs en de zorg, zo verklaart een woordvoerder van de gemeente in Het Financieele Dagblad.

Met de stijging van de werkloosheid loopt Den Haag in op Amsterdam. Afgelopen jaren liepen deze steden redelijk gelijk op, maar in 2011 haalde Den Haag de hoofdstad – die op 7,1 procent  stond – in. Van de vier grote steden is de werkloosheid nog altijd het hoogst in de gemeente Rotterdam: daar zit 9,5 procent van de inwoners zonder baan. De havenstad is sinds 2001 al koploper wat betreft werkloosheid.

Reageer op dit artikel