nieuws

Pensioenuitvoerders laten op zich wachten

Instroom

Pensioenuitvoerders zijn regelmatig te laat met het verstrekken van pensioengegevens aan werknemers. Zij wijzen met het vingertje naar werkgevers: die zouden benodigde informatie te laat aanleveren.

Pensioenuitvoerders laten op zich wachten

Dit blijkt uit een steekproef van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder zes pensioenfondsen en twee verzekeraars. Het gaat om een kleine proef, maar het AFM sluit niet uit dat dit ook bij andere pensioenfondsen regelmatig aan de orde is.

Het gaat om informatie die werknemers van hun pensioenuitvoerder horen te krijgen wanneer zij in of uit dienst treden bij hun werkgever. Bijvoorbeeld het jaarlijkse pensioenoverzicht of een brief waarin staat welke mogelijkheden werknemers hebben om hun pensioen mee te nemen naar de nieuwe werkgever. Deze brief horen pensioenuitvoerders binnen een wettelijke termijn van zes maanden te versturen. Krijgt een werknemer deze niet  op tijd, dan kan mogelijkheid tot het meenemen van het pensioen in gevaar komen.

De pensioenuitvoerders geven als reden dat werkgevers de benodigde informatie vaak te laat inleveren. De AFM heeft daar niets mee te maken. Woordvoerder Martijn Pols: ‘Zij staan onder ons toezicht, maar wat de reden ook is, uiteindelijk zijn zij zélf verantwoordelijk om deze informatie op tijd binnen te hebben.' Pols raadt werkgevers en uitvoerders dan ook aan om goede termijnafspraken te maken: ‘Werkgevers kunnen hierbij juist helpen.'

Reageer op dit artikel