nieuws

‘Saldo arbeidsmigratie is positief’

Instroom

Het saldo van de arbeidsmigratie naar Nederland is positief. Het beeld mag niet worden bepaald door negatieve voorvallen. Dat stellen onder meer VNO-NCW en MKB-Nederland in de vorige week uitgebrachte brochure ‘Arbeidsmigrant werkt!’.

‘Saldo arbeidsmigratie is positief’

Ook LTO-Nederland, het The Hague Process on Refugees and Migration en een aantal Nederlands bedrijven hebben aan de brochure meegewerkt. De bedrijven vertellen over hun ervaringen met arbeidsmigranten.

In het Nederlandse overheidsbeleid is arbeidsmigratie volgens de werkgevers het sluitstuk. Als een werkgever een vacature heeft, moet hij eerst kijken naar Nederlanders of mensen uit andere EU-lidstaten. Een ondernemer wil echter de beste kandidaat kiezen uit een zo groot mogelijk aanbod. Het is dan logisch om in de hele wereld te kunnen zoeken, aldus VNO-NCW.

We hoeven niet bang te zijn voor verdringing van Nederlandse geschikte arbeidskrachten door buitenlandse, stellen de werkgevers in de brochure. Maar, zo voegen ze daar aan toe, dan moet wel worden voldaan aan een aantal randvoorwaarden: geen ondermijning van de arbeidsvoorwaarden, de arbeidsverhoudingen en het sociale-zekerheidsysteem. Verder moet de huisvesting van arbeidsmigranten goed geregeld zijn en mag er geen uitbuiting plaatsvinden.

Reageer op dit artikel