nieuws

Shell versobert pensioenregeling

Instroom

Shell versobert pensioenregeling

Oliemaatschappij Shell gaat zijn pensioenregeling veranderen. Volgens FNV Bondgenoten gaat Shell hiermee van de allerbeste naar de allerslechtste pensioenregeling.

Dit meldt NRC. In plaats van premies in een collectief fonds te storten en die te beleggen, krijgen werknemers een individueel beschikbare premieregeling (IBP): per werknemer wordt de premie in een individueel spaarpotje gestort, waarmee deze zelf het geld kan beleggen. Volgens critici heeft het plan een keerzijde: niet iedereen krijgt het beleggen in de vingers en het rendement kan dus tegenvallen.

FNV Bondgenoten noemt het plan ‘onacceptabel'. Volgens voorman Egbert Schellenberg gaat Shell hiermee ‘in één stap van de allerbeste pensioenregeling naar de allerslechtste'. Dat de verandering alleen geldt voor nieuwe medewerkers vanaf 1 januari 2012 maakt voor hem geen verschil. Volgens Schellenberg is het ‘een sterfhuisconstructie' voor het huidige pensioenfonds.

De FNV-bestuurder voegt hieraan toe dat het plan de arbeidsmarktpositie van Shell in gevaar kan brengen, vanwege de schaarste aan technisch geschoold personeel. Dat zal met deze regeling minder snel kiezen voor Shell als werkgever. De oliemaatschappij staat overigens goed in de markt: vanwege de stijgende olieprijs boekte Shell vorig jaar 54 procent meer winst dan in 2010.

 

Reageer op dit artikel