nieuws

Strijd voor NedCar nog niet opgegeven

Instroom

Minister Verhagen van Economische Zaken zegt dat er nog deze week gesprekken worden gevoerd met partijen die geïnteresseerd zijn in overname van NedCar. Sluiting van de fabriek zou een zware klap zijn voor de Nederlandse auto-industrie.

Strijd voor NedCar nog niet opgegeven

Het is volgens Verhagen nog niet duidelijk hoe serieus de belangstelling is. Verhagen gaat volgende week naar Japan. Hij wil daar achterhalen onder welke voorwaarden Mitsubishi de fabriek aan een eventuele gegadigde wil overdoen.
Onder het motto "De Jappen moeten lappen" demonstreerde het personeel van NedCar deze week in Den Haag tegen de sluiting van de fabriek in Born.

De Nederlandse auto-industrie is nu nog goed voor een half procent van de totale Nederlandse werkgelegenheid, becijfert het CBS, maar de werkgelegenheid in de sector daalt al jaren. In 2000 ging het nog om 47 duizend arbeidsjaren. In 2010 waren er nog 32 duizend over. In de auto-industrie zelf gingen achtduizend arbeidsjaren verloren. In de toeleverende bedrijfstakken daalde de werkgelegenheid met zevenduizend arbeidsjaren.

De meeste banen in de auto-industrie zijn te vinden bij bedrijven die niet zelf auto's maken. Er werken zevenduizend mensen in de carrosseriebouw en de vervaardiging van aanhangwagens en opleggers. Daarnaast maken vierduizend mensen auto-onderdelen en accessoires van auto's, zoals remmen, wielen en veiligheidsgordels. De bedrijven die auto's maken zijn goed voor 8,5 duizend banen.

In 2010 zorgde de auto-industrie voor een werkgelegenheid van dertienduizend arbeidsjaren bij toeleveranciers. De toeleveranciers leveren direct aan de auto-industrie, zoals de metaalproductenindustrie, of indirect, zoals de staalindustrie. De staalindustrie is een schakel in een keten van toeleveranciers en levert via de metaalproductenindustrie aan de auto-industrie. Bij de uitzendbureaus was de auto-industrie goed voor bijna 3,5 duizend arbeidsjaren en bij de metaal waren dat ruim 2,5 duizend arbeidsjaren.

 

Reageer op dit artikel