nieuws

Actie tegen Wet werken naar vermogen

Instroom

CNV en FNV verwachten dat vandaag meer dan tienduizend mensen zullen demonstreren tegen de Wet werken naar vermogen (WWNV). Met deze wet wil de regering bewerkstelligen dat iedereen die kan werken dat ook doet. Volgens de vakbonden laat Nederland met deze wet de kwetsbaarste mensen op de arbeidsmarkt vallen.

Actie tegen Wet werken naar vermogen

Niet alleen mensen met een arbeidshandicap worden volgens FNV Bondgenoten getroffen door de WWNV, ook werkende zullen de gevolgen merken. Bondgenoten stelt dat het gedwongen werken met behoud van uitkering zorgt voor verdringing op de arbeidsmarkt en ten koste gaat van banen met een fatsoenlijk cao salaris. Als het mogelijk wordt om negen jaar lang onder het wettelijk minimum te werken, zorgt dit voor neerwaartse druk op de cao-lonen, aldus FNV Bondgenoten.

Door de WWVN komen er bovendien tienduizenden mensen op de arbeidsmarkt die tot nog toe een beroep konden doen op WSW en Wajong, becijfert de vakbond. 'Dit zorgt voor enorme concurrentie op de arbeidsmarkt en voor verdringing als deze groep gedwongen wordt onder het wettelijk minimumloon te werken. Staatssecretaris de Krom zegt dat hij er volledig op vertrouwt dat deze mensen bij reguliere werkgevers aan het werk komen, wij weten wel beter', schrijft FNV Bondgenoten.

Werkgevers hebben eerder laten weten zich wel te kunnen vinden in de WWVN, mits er zakelijk wordt gekeken naar het arbeidspotentieel en werkgevers kunnen rekenen op loondispensatie en subsidies.

Reageer op dit artikel