nieuws

‘AOW-leeftijd moet eindpunt dienstverband blijven’

Instroom

Het automatisch ontslag bij het bereiken van de 65-jarige leeftijd is volgens FNV Bondgenoten voor een deel van de werknemers van de baan. Dat komt door de veranderde datum waarop mensen AOW krijgen. VNO-NCW erkent het gelijk van de vakbond, maar vindt dat Bondgenoten de aanpassing van de bepalingen frustreert.

Voortaan krijgen mensen pas vanaf hun 65ste verjaardag AOW en niet meer vanaf de eerste van de maand waarin ze 65 jaar worden. Dit betekent dat bepalingen, ondermeer in cao's, die als datum nog de eerste van de maand hebben, niet meer geldig zijn, zo concluderen juristen van FNV Bondgenoten.

En dat is op zich juist, stelt VNO-NCW. De ondernemingsorganisatie noemt het echter 'buitengewoon oneigenlijk' dat Bondgenoten aanpassing van deze bepalingen nu wil 'frustreren' om automatisch leeftijdsontslag op 65 jaar te voorkomen. De vakbond wil daarmee volgens VNO-NCW de werknemer zelfstandig het recht te geven om door te werken.

VNO-NCW blijft op het standpunt staan dat – met het wetsvoorstel in aankomst over doorwerken na 65 jaar – de AOW-gerechtigde leeftijd een 'natuurlijk' en legitiem moment vormt om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Dit omdat de arbeidsmarkt- en sociale zekerheidspositie, fundamenteel verschilt tussen AOW- en niet AOW-gerechtigden. 'Dit laat onverlet dat werkgever en werknemer op basis van tweezijdige vrijwilligheid afspraken kunnen maken over duur en voorwaarden waaronder doorwerken na 65 jaar aan de orde kan zijn,' aldus de ondernemingsorganisatie.

Reageer op dit artikel