nieuws

Bedrijven bieden meer keuze in arbeidsvoorwaarden

Instroom

Veel werkgevers breiden hun keuzepakketten rondom de secundaire arbeidsvoorwaarden uit. 74 procent van de onderzochte Nederlandse bedrijven biedt een keuzepakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden.

Bedrijven bieden meer keuze in arbeidsvoorwaarden

Hiervan wordt de helft (37 procent) volledig betaald door de werkgever en bestaat de andere helft uit een systeem waarin secundaire arbeidsvoorwaarden door de werknemer kan worden ingevuld door uitruil van andere arbeidsvoorwaarden of salaris. Van de werkgevers die geen keuzepakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden aanbieden overweegt 92 procent dit in enige vorm, een volledig of deels flexibel systeem, binnen nu en 2 jaar in te gaan vullen. Dat blijkt uit onderzoek van Mercer onder 516 bedrijven in 12 Europese landen.

Nederland blijkt voorloper. Van alle onderzochte bedrijven biedt meer dan 60 procent hun werknemers een keuzepakket, bijna tweederde overweegt een dergelijk pakket aan te bieden. Peter Conneman, arbeidsvoorwaarden adviseur bij Mercer: ‘Het is niet onbegrijpelijk dat werkgevers in Europa deze pakketten juist zijn gaan uitbreiden ondanks het feit dat veel van hen toch op de financiën moeten letten. Ze zijn duidelijk bereid om te investeren in het behouden van goede werknemers, maar ook in het aantrekken van de juiste werknemers. Dit ondanks het feit dat 39 procent de administratieve zaken en bijkomende kosten een uitdaging vindt.'

Werkgevers geven verschillende redenen aan voor het uitbreiden en aanbieden van optionele secundaire voorwaarden, ofwel ‘extra's'. De werkgeverspositie in de markt het meest van belang (58 procent), gevolgd door het binden van werknemers (54 procent) en het behouden van talent (54 procent). Een van de redenen voor het uitbreiden van de pakketten is de komst van goede internetportals en geïntegreerde platforms. Hierdoor is het voor de werkgever eenvoudiger om keuzepakketten en bijvoorbeeld flexwerken te faciliteren.

 

Reageer op dit artikel