nieuws

Een op de vijf ambtenaren wil weg

Instroom

Een op de vijf werkenden in de publieke sector overweegt om de huidige arbeidsrelatie te verbreken. De helft van de ambtenaren maakt zich zorgen over de bezuinigingen in de publieke sector.

Een op de vijf ambtenaren wil weg

Dit blijkt uit een landelijk onderzoek van Driessen HRM Payroll en TNS Nipo onder 400 werknemers in de publieke sector. Doel van het onderzoek was om de stand van zaken omtrent arbeidsrelaties in de publieke sector te peilen nu deze onder druk staan van bezuinigingen, vergrijzing en veranderingen in de arbeidsmarkt.

Meeste ambtenaren tevreden
Ondanks de berichtgeving over stakingen en hoge werkdruk blijkt dat werkenden in de publieke sector over het algemeen toch tevreden zijn over de huidige arbeidsrelatie met de werkgever. 63 procent is tevreden tot zeer tevreden en 27 procent is redelijk tevreden. Slechts 10 procent vindt dat er duidelijk iets mis is met de relatie. Ook is 80 procent tevreden over de balans werk/privé.

Het gaat niet om geld
Hoewel een op de drie ondervraagden ‘meer salaris' als grootste verbeterpunt noemt, blijkt uit
het onderzoek dat voor een goede arbeidsrelatie tussen werkgever en werknemer, salaris en ontwikkelingsmogelijkheden een ondergeschikte rol spelen. Zelfs baanzekerheid noemt maar 20 procent van de ondervraagden het belangrijkst in een goede arbeidsrelatie. Maar liefst 60 procent geeft aan dat ‘waardering' een goede arbeidsrelatie maakt of breekt. Met de waardering zit het overigens wel goed, want slechts op een kwart van de ondervraagden wil meer waardering.

Bezuinigingsdruk
De bezuinigingsdruk is overal in de publieke sector voelbaar. Met name werkenden boven de 45 jaar nemen de zorgen van de bezuinigingsdruk mee naar huis, met alle negatieve gevolgen voor hun relatie thuis. Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan zich wel zorgen te maken, maar neemt die zorgen niet mee naar huis. Opvallend is dat ondanks alle berichtgeving over sombere vooruitzichten, meer dan 20 procent zich helemaal geen zorgen maakt over de bezuinigingen.

 

 

Reageer op dit artikel