nieuws

Facebook dreigt werkgevers met proces

Instroom

Werkgevers en recruiters die eisen dat sollicitanten of werknemers toegang tot hun sociale media-accounts verschaffen, halen zich de toorn van Facebook op de hals. Facebook dreigt met gerechtelijke stappen.

Facebook dreigt werkgevers met proces

Recent werd bekend dat in de Verenigde Staten steeds meer werkgevers – met name in de publieke sector – eisen dat zij toegang krijgen de e-mail of sociale media-accounts van potentiële werknemers. In sommige staten zijn inmiddels wetten in voorbereiding die (semi) overheidsorganisaties verbieden om wachtwoorden op te eisen.

Facebook mengt zich nu ook in de discussie en heeft een verklaring doen uitgaan waarin wordt gedreigd met juridische stappen tegen werkgevers die de privacy van Facebook-gebruikers schenden. Volgens Facebook komt door het afstaan van wachtwoorden niet alleen de digitale veiligheid van de sollicitant in gevaar, maar ook die van zijn online vrienden.

Werkgevers brengen zichzelf volgens Facebook ook in een benarde positie. Wie te veel informatie heeft over bijvoorbeeld gezondheid, afkomst of religieuze overtuigingen, loopt het risico beschuldigd te worden van discriminatie door een werknemer die niet wordt aangenomen.

Reageer op dit artikel