nieuws

FNV luidt noodklok voor kinderopvang

Instroom

De bezuinigingen op de kinderopvang pakken desastreus uit, zegt vakbond FNV Abvakabo. Een op de vijf ouders gaat minder werken om zelf meer voor de kinderen te zorgen, 65 procent van de werkende ouders maakt minder gebruik van formele opvang. En dat kost banen.

FNV luidt noodklok voor kinderopvang

FNV en Abvakabo FNV hielden twee enquêtes onder respectievelijk 700 ouders en 1700 werknemers. Hieruit blijkt dat 65 procent van de ouders in 2012 minder gebruik maakt van de kinderopvang omdat die duurder uitpakt. 20 procent van de ouders is minder gaan werken om zelf meer zorg op zich te gaan nemen. Er is een terugloop van kinderen in de dag- of naschoolse opvang. Medewerkers in de kinderopvang hebben minder werk, zien locaties sluiten en constateren dat de kwaliteit van de opvang van kinderen sterk onder druk staat.

90 procent van de respondenten in de kinderopvang geeft aan dat er minder nieuwe aanmeldingen zijn en 78 procent meldt dat zij zien dat kinderen minder dagdelen komen. Meer dan de helft ziet groepen of locaties sluiten en tweederde geeft aan dat de kwaliteit van de opvang onder druk staat. 72 procent geeft aan dat contracten van collega's niet worden verlengd. Ruim 83 procent van de ondervraagden is bang dat ook hun  baan op het spel staat.

Corrie van den Brenk, waarnemend voorzitter van Abvakabo FNV, noemt het effect van de bezuinigingen desastreus voor de economie. 'Vrouwen komen weer thuis achter het aanrecht en draaien niet meer mee. We hebben in de afgelopen jaren zoiets moois opgebouwd in de sector met een goed netwerk wat nu in korte tijd wordt afgebroken. Dat is dom.'

FNV beschuldigt het kabinet ervan te goochelen met de cijfers rond de kinderopvang. Elke extra werkende vrouw zou honderdduizend euro extra kosten, maar de vakcentrale plaatst kanttekeningen bij die berekening. Catelene Passchier, vakcentrale FNV: 'Die investering per extra vrouw die geldt alleen als de kinderen klein zijn. Als er geen opvang meer nodig is, blijven vrouwen aan het werk en dat levert door de jaren heen vele miljarden aan belastingen op. Op de lange termijn betaalt de investering in de kinderopvang zich dus dubbel en dwars terug.'

Reageer op dit artikel