nieuws

FNV waarschuwt voor bevriezen lonen

Instroom

FNV waarschuwt voor bevriezen lonen

Terwijl de geruchten aansterken dat de onderhandelaars in het Catshuis zullen kiezen voor het bevriezen van de lonen, waarschuwt FNV-voorzitter Jongerius voor de nullijn. ‘Daar komt de economie zeker niet mee op gang. We moeten het vertrouwen van mensen in de economie herstellen.'

'Als iedereen er op achteruit gaat, want dat is wat een nullijn in de praktijk betekent, stoppen mensen massaal met geld uitgeven. De nullijn voor alle werknemers van Nederland is dan geen goed idee. Dat zeggen wij niet alleen. Nederlandse economen, het CPB, de OESO, het IMF zeggen hetzelfde', waarschuwt Jongerius.

De Volkskrant bericht vandaag op basis van 'ingewijde bronnen' dat de onderhandelaars in het Catshuis overwegen om de lonen bij de overheid en de semi-overheid te bevriezen. Volgend jaar zouden ook alle salarissen in het bedrijfsleven moeten worden bevroren. Bedrijven met meer dan 250 werknemers zouden in de toekomst zelf verantwoordelijk zijn voor de WW van ontslagen medewerkers. De werkgevers moeten zich hiervoor verzekeren. 
 
Werkgeversorganisatie VNO-NCW pleitte vorige week nog voor de nullijn voor salarissen. In ruil daarvoor zouden de werkgevers werkgelegenheid creëren voor Wajongers en WSW'ers.

Reageer op dit artikel