nieuws

Heeft het cv nog waarde?

Instroom

Het cv is al lang niet meer het enige middel om informatie over een kandidaat te krijgen. Welke waarde heeft het cv eigenlijk nog?

Heeft het cv nog waarde?

We vroegen de experts van Recruitmentbloggers om hun kijk op dit onderwerp te geven. Hieronder een greep uit de reacties:

‘Het cv is ons vertrekpunt'
Michel den Daas, directeur Pienk:
‘Ik denk dat een cv nog steeds het belangrijkst is bij een sollicitatie. Belangrijker nog dan een brief of motivatie, hoewel deze, mits met passie geschreven, zeker van toegevoegde waarde kan zijn.
De eerste screening gaat bij ons meestal op basis van het cv, dat is ons vertrekpunt. Een cv geeft heel snel weer wat iemand gedaan heeft. Waarschijnlijk heeft het feit dat we gewend zijn om zo te werken daar een grote rol in. Die overzichtelijkheid is echter wel prettig en biedt efficiency. Andere middelen, zoals LinkedIn, zijn vaak niet compleet en minder uitgebreid. Daarnaast bemerken wij dat opdrachtgevers ook vooral naar het cv kijken en iets minder naar onze toelichting op de kandidaat.'

‘Nederlandse recruiters bekijken sociale media en masse'
Eric-Jan van Gorkum, directeur WiseNose: ‘In Duitsland is het not done om sociale media te raadplegen bij een sollicitatie. In Nederland lijkt dit echter eerder regel dan uitzondering, recruiters bekijken de profielen en masse. Maar daar schuilt een gevaar in: waar iemand zich met het traditionele cv kan profileren, is dit bij een online cv moeilijker. Een recruiter kan zich immers een beeld vormen van de kandidaat door behalve LinkedIn alle sociale media te raadplegen. Ook kan hij conclusies trekken uit ‘metagegevens' door profielen met elkaar te combineren of door te lezen wat anderen zeggen over een kandidaat.
Bij een traditioneel cv is dat moeilijker: de kandidaat schrijft wat hij over zichzelf wil vertellen en de rest wordt in een eventueel gesprek toegelicht. De kans dat het niet tot een gesprek komt op basis van een vooroordeel van de recruiter is bij gebruik van sociale media nu eenmaal groter. Het is dan ook aan de zorgvuldigheid van de recruiter om zich bij een eerste oordeel op de juiste gegevens te baseren.'

‘LinkedIn heeft voor mij geen toegevoegde waarde'
Petra Timmer, manager Recruitmentpie:
‘Ik vind het cv nog altijd het belangrijkste selectiemiddel omdat dit het beste overzicht geeft van het werkverleden en de gevolgde opleidingen van een kandidaat. Als ik een 'papieren cv' heb ontvangen check ik vaak het LinkedIn-profiel niet meer. Behalve het feit dat het online is heeft die voor mij geen toegevoegde waarde: meestal staat er precies dezelfde informatie in en vaak nog minder. Wel vind ik de mogelijkheid om je specialiteiten te benadrukken positief, maar dit zou ook naar voren moeten komen in het standaard cv.
Sociale media laten vooral de personal branding zien – in mijn ogen ook erg belangrijk bij de selectie van een kandidaat. Je kunt zien hoe personen in het dagelijkse leven 'overkomen', hoe actief ze zijn op sociale media – belangrijk voor bepaalde functies – en of ze voornamelijk positief of negatief zijn ingesteld.'

‘ Wannéér iemand ergens werkte is essentieel'
Ingrid Schipper, partner en consultant SchaalX: ‘
Ontzettend veel waarde. Met name de informatie over wannéér iemand bij een bepaalde organisatie werkte is essentieel. In welke fase zette iemand een prestatie neer? Ontwikkelde iemand tien jaar geleden een online platform; chapeau. Nu is dat minder innovatief. Bij SchaalX kijken we altijd naar de periode, dan naar de organisatie, daarna naar de resultaten. Die informatie haal je lang niet altijd uit sociale media.'

‘Technische vragen worden het eerst beantwoord in het cv'
Karst Dollekamp, directeur ICT Career:
‘Wij hechten grote waarde aan het cv als informatiedocument over de kennis en ervaring van een kandidaat. Recruitment binnen de IT-sector is gedeeltelijk een technisch beroep. Vragen die beantwoord moeten worden zijn bijvoorbeeld of iemand IT-managementervaring heeft in het opzetten en beheren van webwinkels, en of iemand projecten kan managen op het gebied van telefonie-infrastructuurontwikkeling. Deze vragen worden vaak als eerste beantwoord in het cv. Daarom is het voor ons van grote waarde.
Van alle middelen is het gesprek uiteindelijk het meest waardevolle middel om een goed beeld te vormen van een kandidaat. Ondanks de technische ontwikkelingen die  in het bijzonder IT en internet  ons bieden, verwacht ik dat ook in de toekomst het gesprek het meeste waarde zal blijven toevoegen in het recruitmentproces.'

Lees meer over de veranderende rol van het cv in IntermediairPW nummer 3 – 2012.

De blogs van deze experts over ontwikkelingen en trends in recruitmentland vindt u op recruitmentbloggers.nl.

Reageer op dit artikel