nieuws

Helft leraren vindt werkdruk te hoog

Instroom

In het basis- en voortgezet onderwijs vindt bijna de helft van de leraren de werkdruk te hoog, zo blijkt uit gegevens van DUO Onderwijsonderzoek.

Helft leraren vindt werkdruk te hoog

Met name onderwijzers in de grote steden en docenten in de bovenbouw van havo en vwo ervaren een (zeer) hoge werkdruk. Die werkdruk komt niet door het lesgeven zelf, maar wordt vooral toegeschreven aan niet-lesgevende taken als correctiewerk, vergaderingen en mentoruren. Ook worden het niet zelf kunnen indelen en plannen van de eigen werkzaamheden genoemd als oorzaken van de te hoge werkdruk.

Een kwart van de leraren zegt gezondheidsklachten te hebben die vermoedelijk aan het werk te wijten zijn. Een derde zegt 's ochtends niet uitgerust op zijn werk te komen. Aan het onderzoek deden 1255 leerkrachten mee uit het voortgezet onderwijs en 655 uit het basisonderwijs.

In andere sectoren ligt volgens de onderzoekers het percentage werknemers dat een hoge werkdruk ervaart  veel lager. Bij de overheid en in de zakelijke dienstverlening zegt 12 procent van de medewerkers de werkdruk te hoog te vinden. In de gezondheidszorg geldt dat voor 15 procent.

Reageer op dit artikel