nieuws

Meldpunt geopend voor spookvacatures

Instroom

Meldpunt geopend voor spookvacatures

Het eerste meldpunt voor verdachte online personeelsadvertenties is sinds donderdag online. Werkzoekenden kunnen hier een vermoedelijke nepvacature melden.

Spookvacatures zijn personeelsadvertenties voor niet bestaande banen die er enkel op gericht zijn cv's binnen te halen. Meestal wordt dit echter niet aangegeven en is het voor een werkzoekende niet duidelijk dat dit slechts een cv-wervingsactie is.

‘Een grove vorm van misleiding', noemt initiatiefnemer Michael Rijken het. ‘Het plaatsten van spookvacatures om cv's binnen te halen en als verkapte vorm van reclame kan absoluut niet. Werkzoekenden worden doelbewust misleid. Dit moet een halt worden toegeroepen', meent hij.

Behalve spookvacatures zijn er ook talloze vacatures in omloop die meerdere keren geplaatst zijn of al lang vervuld zijn en het internet ‘vervuilen'. Hij dringt er bij werkgevers en vacaturebanken dan ook op aan dat zij hun bestand up-to-date houden en verouderde of vervulde vacatures verwijderen.

Op www.spookvacatures.nl kunnen werkzoekenden de nepvacatures melden. Rijken waarschuwt wel dat sommige werkzoekenden een advertentie misschien te snel als fake bestempelen, als gevolg van de huidige berichtgeving hierover. Hij benadrukt dat sollicitanten met positieve ervaringen ook een reactie op de aangemelde vacatures kunnen geven, zodat valse beschuldigingen kunnen worden ontzenuwd.

Lees meer over de misleiding van werkzoekenden door spookvacatures in het artikel 'Spookvacatures' in Intermediair #12 2012.

Reageer op dit artikel