nieuws

Minder ondernemers verwachten personeelskrimp

Instroom

Het vertrouwen van de ondernemers in de industrie neemt af, maar ze zijn optimistischer over hun personeelsbestand.

Minder ondernemers verwachten personeelskrimp

Hoewel de groep ondernemers die verwacht mensen te moeten ontslaan nog groter is dan de groep die zegt dat het personeelsbestand gelijk zal blijven, stijgt het aantal optimisten. In februari was het aandeel pessimisten nog 9 procent groter, in maart was dat nog maar 6 procent.

De stemming onder ondernemers in de industrie is in maart verslechterd. Het producentenvertrouwen kwam uit op -2,6 tegen -1,5 in februari. Vooral over de orderpositie waren de ondernemers pessimistischer. In de voorgaande twee maanden veranderde het producentenvertrouwen nauwelijks. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: het oordeel over de orderpositie, de verwachte productie in de komende drie maanden en het oordeel over de voorraden gereed product.

Het oordeel over de orderpositie verslechterde flink. Daarnaast waren de ondernemers iets somberder over de toekomstige productie dan in februari. Het oordeel over de voorraden veranderde nauwelijks.

Het aantal ondernemers dat de waarde van hun orderontvangsten in de afgelopen drie maanden zag toenemen was kleiner dan het aantal dat de waarde zag afnemen. Wel was de index orderpositie (orders uitgedrukt in maanden werk) met 103,5 iets hoger dan in februari (102,9).

 

Reageer op dit artikel