nieuws

Privacy speelt geen rol op arbeidsmarkt VS

Instroom

Amerikaanse werkgevers vinden het heel normaal om sollicitanten te vragen naar de inloggegevens voor e-mail accounts en sociale media. Slechts weinig werkzoekenden durven te weigeren.

Privacy speelt geen rol op arbeidsmarkt VS

Dat meldt Associate Press. Vooral werkgevers in de publieke sector zoals de politie en lokale overheden vinden dat ze recht hebben op deze informatie. Sommigen vragen om een wachtwoord, anderen verwachten van werkzoekenden dat ze ter plaatse inloggen op hun sociale media-accounts zodat de recruiter of HRM’erkan zien of er geen onwelgevallige informatie op staat.

Juristen plaatsen vraagtekens bij deze praktijk. Een hoogleraar Recht van de Universiteit van Washington vergelijkt het met het opeisen van de huissleutels van een sollicitant. In de staten Illinois en Maryland wordt wetgeving voorbereid die werkgevers in de publieke sector verbiedt om toegang tot sociale netwerksites te vragen.

Een van de aanleidingen voor de nieuwe wetgeving is de zaak van Robert Collins. Hij had na de dood van zijn moeder een sabattical genomen van zijn werk in het gevangeniswezen. Toen hij wilde terugkeren naar zijn werk moest hij zijn inloggegevens voor Facebook afstaan zodat zijn werkgever kon controleren of hij zich in de tussentijd niet met bendes had ingelaten. Volgens Collins was het onmogelijk om te weigeren.

Reageer op dit artikel