nieuws

Toekomstige IT’er kiest voor profit-sector

Instroom

IT-studenten beproeven hun toekomst het liefst in de commerciële sector of een eigen onderneming. Overheidsinstellingen en non-profit organisaties zien ze liever niet als werkgever.

Toekomstige IT’er kiest voor profit-sector

57 procent van de ondervraagde studenten wil het liefst werken in de commerciële sector en 26 procent ziet zichzelf in de toekomst een eigen onderneming starten. Slechts 17 procent overweegt een baan in de non-profit. Een parttime baan is niet voor deze groep weggelegd: de meerderheid werkt het liefst 36 uur per week of meer.

Dat blijkt uit een onderzoek van It-detacheerder Neomax onder 940 mbo- en hbo-studenten die een It-studie volgen. Met het oog op de groeiende schaarste in de branche wil het bedrijf hiermee de verwachtingen en wensen van de toekomstige IT'ers – generatie Y – in kaart brengen.

In het onderzoek komt naar voren dat vooral doorgroeimogelijkheden en de mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling hoog op het wensenlijstje staan van de ondervraagden: bijna 3 op de vier ondervraagden vindt doorgroeimogelijkheden zeer belangrijk. Daarnaast is een goede sfeer op de werkvloer een bepalende factor voor een baan: 74 procent geeft aan dat zeer belangrijk te vinden.

Volgens de onderzoekers zal de keuze voor een organisatie vooral op deze eisen gebaseerd zijn. Een werkgever moet volgens hen goed duidelijk maken hoe zij gestalte geven aan die doorgroeimogelijkheden en goede werksfeer. Dat is voor de IT'er namelijk een stuk belangrijker dan de hoogte van het salaris of de secundaire arbeidsvoorwaarden.  

Reageer op dit artikel