nieuws

Uitzendkracht wil zelfde loon als vaste kracht

Instroom

Uitzendkrachten willen hetzelfde verdienen als hun vaste collega's. Ze vinden dat gelijke beloning prioriteit moet hebben in de cao-onderhandelingen die woensdag starten.

Uitzendkracht wil zelfde loon als vaste kracht

Dat is de belangrijkste uitkomst van de Nationale Uitzendkracht Enquête van FNV Bondgenoten. Een ander belangrijk onderwerp voor uitzendkrachten is doorbetaling bij ziekte. Nu is de eerste ziektedag voor eigen rekening. 'Voor een uitzendkracht betekent ziek melden geen geld verdienen,' zegt Mariette Patijn, bestuurder FNV Bondgenoten. Patijn vindt het verschil tussen uitzendkrachten en vast personeel een ‘oneerlijkheid, daar moeten we vanaf.'

Bijna 70% van de 1300 uitzendkrachten die de enquête hebben ingevuld zegt minder te verdienen dan de vaste krachten. Dat verschil komt onder meer door het niet krijgen van toeslagen, een 13e maand of andere bonussen.

Driekwart van de geënquêteerden wil het liefst een contract voor onbepaalde tijd bij het bedrijf waar ze werken. Als dat niet kan, willen ze een vast contract bij het uitzendbureau. De reden daarvoor is voor ruim de helft inkomenszekerheid. Bijna een derde wil graag een vast contract vanwege baanzekerheid.

Over de kans op zo'n vast contract zijn uitzendkrachten behoorlijk pessimistisch: 64% denkt het nooit te krijgen. Volgens Patijn is de weg naar het vaste contract soms ook erg lang. Wat in ieder geval beter zou moeten is het in vaste dienst nemen van medewerkers door de uitzendbureaus zelf. ‘Maar 3% van de uitzendkrachten stroomt naar deze fase door, blijkt uit onderzoek. Daar moeten de uitzendondernemingen zelf echt wat aan veranderen,' vindt Patijn.

Reageer op dit artikel