nieuws

Valkuilen bij de invoering van aandelenparticipatie

Instroom

Aandelenparticipatie kan een goede manier zijn om uw medewerkers meer betrokken te maken bij de organisatie. Voor het personeel kan het ook nog eens een financieel extraatje opleveren. Vier tips bij het invoeren van aandelenparticipatie.

Valkuilen bij de invoering van aandelenparticipatie

Marjan van Noort, directeur van Stichting Nederlands Participatie Instituut (SNPI), begeleidde  met haar stichting tientallen bedrijven met de invoering van medewerkerparticipatie. Evert Meijer, directeur van adviesbureau Geodan, voerde het twee jaar geleden in. Hun advies:

Bereid u voor op stevige onderhandelingen
Van Noort: 'De waardebepaling van de aandelen kan een hele kluif zijn. Voor beursgenoteerde bedrijven wordt dit bepaald door de koersen, maar voor bv's en het mkb bekijkt de belastingdienst elke regeling apart. Omdat aandelenparticipatie niet dagelijks voorkomt, heeft de fiscus hier nog geen regels voor. Hij ziet de waarde het liefst hoog, de werkgever liever laag want dan stappen er meer mensen in. Bereid u dus voor op stevige onderhandelingen.'

Peil vooraf de animo en zorg voor een goede introductie
Van Noort: ‘U wilt natuurlijk dat er zo veel mogelijk mensen meedoen, maar de deelname kán tegenvallen. Peil daarom eerst bij de ondernemingsraad en het management hoe zij ertegenover staan. Daarnaast is een goede introductie cruciaal. Voor de meesten is het nieuw, dus zorg voor voorlichtingsbijeenkomsten en een aanspreekpunt. Houd werknemers ook tijdens de rit goed op de hoogte van de bedrijfsresultaten en evalueer regelmatig hoe ze ertegenover staan.'

Bereid u voor op aanvullende regels
Meijer: ‘In de loop der tijd zullen zich situaties voordoen waarvoor u nieuwe regels moet opstellen. Bijvoorbeeld als personeelsleden hun aandelen buiten de jaarlijkse verkoopronde willen verkopen omdat ze een huis op het oog hebben. Bedenk of het bedrijf ze in zo'n situatie dan terugkoopt, of bijvoorbeeld alleen met korting.'

Informeer medewerkers over de risico's
Van Noort: ‘U ziet liever geen werknemers die met financiële problemen bij u aankloppen. Informeer ze daarom goed over de risico's: je kunt winst maken, maar ook verlies lijden. Kunnen ze dat niet aan, raad het ze dan af. Zorg ook dat de aandelenparticipatie op vrijwillige basis gebeurt en maak het geen vervanging van loon. Op die manier lopen uw personeelsleden te veel risico. Het moet een extraatje zijn.'

Lees meer over het invoeren van aandelenparticipatie bij Geodan in IntermediairPW nummer 3 – 2012.

Reageer op dit artikel