nieuws

Werkend Nederland: ‘Bezuinig niet op de toekomst’

Instroom

Werkend Nederland: ‘Bezuinig niet op de toekomst’

70 procent van Werkend Nederland is het niet eens met de bezuinigingen die binnen de eigen organisatie worden doorgevoerd. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau &samhoud onder 500 werkende Nederlanders, uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos Synovate.

Ingrid Smolders, managing partner van &samhoud: 'Iedereen heeft de mond vol van de kabinetsbezuinigingen. Uit ons onderzoek blijkt dat opleiding, de werkomgeving, maar ook samen ontspannen veel belangrijker worden gevonden dan puur de financiële beloning. Het is dus zaak om goed na te denken voordat men het mes in uitgaven zet.' Toch blijkt dat de respondenten over het algemeen nog wel redelijk tevreden zijn.  

Top  5 bezuinigingen
In alle sectoren is men het oneens met bezuinigingen op ‘plezierige activiteiten', maar bij de overheid is dit percentage het grootst. Alleen in de financiële dienstverlening valt op dat bezuinigingen op loon belangrijker worden gevonden dan die op opleiding. Dit in tegenstelling tot de overheidssector en de zorgsector. In de gezondheidszorg, die zwaar onder druk staat, lijkt men het meeste begrip te hebben voor de bezuinigingen binnen de eigen organisatie. De top 5 minst populaire bezuinigingen is:

  1. Plezierige activiteiten: uitjes, vieringen, lunches, cadeaus.  
  2. Bureaukosten: zoals papier en schrijfwerk
  3. Opleiding
  4. Loon
  5. Aandacht

Overheidspersoneel gaat crisis nu pas voelen
Verder wordt uit het onderzoek duidelijk dat overheidspersoneel de crisis nu pas echt gaat voelen. Binnenkort denkt 78,3 procent van de ambtenaren de crisis te voelen in hun portomonnee. Toch heeft de onvrede rondom bezuinigingen uiteindelijk ook bij de overheid niet veel invloed op de medewerkertevredenheid. Tot nu toe gaan ambtenaren nog steeds met het meeste plezier naar het werk: 68% geeft aan met veel plezier naar het werk te gaan versus 64,7 procent van de werknemers in de financiële dienstverlening en 67,4 procent van de medewerkers in de gezondheidszorg.

Reageer op dit artikel