nieuws

WW-pot is helemaal leeg

Instroom

Door de crisis is er een negatief vermogen ontstaan bij de WW-fondsen. Het tekort zal in 2012 toenemen tot 5,4 miljard euro.

WW-pot is helemaal leeg

Door de economische crisis in 2008-2009 en de genomen crisismaatregelen ontstaat een negatief vermogen bij de WW-fondsen in 2011 van 1,9 miljard euro. In 2012 neemt het gezamenlijke 'vermogen' van de WW-fondsen verder af tot  min 5,4 miljard euro. door een verwachte nieuwe economische terugval. Dit blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV.

Het WW-potje wordt normaal gesproken gevuld door werkgevers en werknemers. Maar als hij leeg is, moet de overheid hem vullen. De overheid kan vervolgens de premies verhogen voor werkgevers. Ook kan die de werknemers meer laten betalen. Op dat laatste ging FNV-voorzitter Agnes Jongerius vorige week al in toen ze zei dat de overheid moet investeren in opleidingen en een goede WW. ‘Wij zijn bereid werknemers te vragen weer premie te betalen als dat problemen oplevert met de betaalbaarheid', aldus Jongerius.

Trouw, dat de cijfers van UWV vanmorgen in de krant presenteerde, meldt dat als er geen maatregelen worden genomen, de overheid miljarden voor uittrekken.

Reageer op dit artikel