nieuws

Zelfde werk, 10.000 euro minder loon

Instroom

Vrouwelijke managers verdienen 14 procent minder voor hetzelfde werk dan mannen. Een groot deel van dat verschil is best verklaarbaar, volgens Mercer.

Zelfde werk, 10.000 euro minder loon

Vrouwelijke managers verdienen 14 procent minder voor hetzelfde werk dan mannen. In Duitsland is dit verschil zelfs 22 procent. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van Mercer onder 264.000 managers in 41 verschillende landen.

Het gemiddelde basissalaris voor het hoger management bedraagt per jaar 117.498 euro. Mannen krijgen voor dit werk 118.571 euro terwijl vrouwen slechts 105.043 euro verdienen, een verschil van zo'n tienduizend euro per jaar. Tel je de bonussen erbij dan loopt dit verschil op tot zestienduizend euro, ofwel 14 procent. Ook in het middenkader zijn deze verschillen groot.

Minder werkervaring
Merel Verwoest, Head of Reward Consulting Benelux bij Mercer licht toe: ‘Hoewel beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen vaak nog steeds zijn toe te schrijven aan discriminatie, zijn er ook andere factoren die een verklaring bieden voor het beloningsverschil. Vrouwen zijn vanwege hun kinderen een periode uit het arbeidsproces met als gevolg dat hun marktwaarde niet is toegenomen door minder jaren werkervaring. Ook kan het gegeven spelen dat vrouwen vaker dan mannen parttime werken. Percepties over parttimers dat ze minder betrokken en loyaal zijn, hebben een negatief effect op de beloning. Een andere verklaring is dat vrouwelijke managers vaak HR of marketingfuncties hebben; deze beroepsgroepen hebben een lagere impact op de kerntaken van een bedrijf dan sales of operations functies die vaker door mannen uitgevoerd worden'.

Uit eerder onderzoek van Loonwijzer bleek overigens dat werkende vrouwen  in vergelijking met mannen langere dagen voor minder geld maken.

In West-Europa komen de grootste beloningsverschillen voor in Duitsland. Hier verdienen vrouwelijke managers 22 procent minder dan mannen. Duitsland wordt gevolgd door Oostenrijk (20 procent), Zweden (19 procent), Spanje en Griekenland (18 procent). Het verschil is het kleinst in België (6 procent) en Zwitserland (7 procent). Wereldwijd staat Qatar onderaan. Vrouwen verdienen hier 38 procent minder dan mannen.

Reageer op dit artikel