nieuws

Aantal vacatures opnieuw gedaald

Instroom

Aantal vacatures opnieuw gedaald

Het aantal vacatures daalde vorig kwartaal opnieuw. Aan het einde van december 2011 stonden er 123.000 vacatures open in Nederland. Dat waren er 10.000 minder dan in september vorig jaar.

Dat blijkt uit seizoensgecorrigeerde cijfers van het CBS. Hiermee daalt het aantal vacatures voor het tweede kwartaal op een rij.

In het particuliere bedrijfsleven stonden 9000 vacatures minder open dan een kwartaal eerder. Met 6000 was de afname het grootst in de commerciële dienstverlening. Dit blijft wel de branche met de meeste openstaande vacatures (73 .000). In de industrie en de bouwnijverheid waren dit er respectievelijk 12.000 en 5000. Het aantal vacatures bij de overheid kwam uit op 7000. Dit is iets minder dan in het derde kwartaal.

Wel kwamen er volgens het CBS in het vierde kwartaal van vorig jaar 34.000 banen bij ten opzichte van het vierde kwartaal van 2010: een stijging van 0.4 procent. Deze toename werd vooral gerealiseerd in de handel, de transportsector, de horeca, de zorg en de zakelijke dienstverlening. Daarentegen gingen in het openbaar bestuur veel banen verloren.

In vergelijking met het derde kwartaal kwamen er 19.000 banen bij. Nederland telde vorig jaar in totaal ruim 7,9 miljoen banen van werknemers. Dit zijn zowel voltijd- als deeltijdbanen.

Reageer op dit artikel