nieuws

Australische bankiers raken weekend kwijt

Instroom

Australische bankiers raken weekend kwijt

Een aantal grote banken in Australië heeft een verzoek in gediend om zaterdag en zondag als gewone werkdagen te mogen beschouwen.

Voor het arbeidstribunaal Fair Work Australia hebben de banken een gezamenlijke petitie ingediend met het verzoek of de zaterdagmiddag van twaalf tot zes en zondag de hele dag kan worden aangemerkt als gewone kantooruren, schrijft de Financial Review. Vakbonden verwerpen het plan, en wijzen erop dat de gewone werknemers van de banken al het hoogste aantal onbetaalde overuren van Australië werken.

In de Sydney Morning Herald merken arbeidsdeskundigen op dat het in veel beroepen, zoals de zorg en de horeca al volstrekt normaal is om in het weekend te werken. Door moderne technologie, flexibele werktijden en ploegendiensten zijn de traditionele negen tot vijf werkdagen toch al aan het verschuiven zeggen zij. Maar zij wijzen ook op de keerzijde. Door zaterdag en zondag tot gewone werkdagen te verklaren, kan het sociale leven van werknemers onder druk komen te staan.

Uit eerder onderzoek bleek dat Australiërs liever niet meer dan dertig uur per week werken.

Reageer op dit artikel