nieuws

AWVN: wees voorzichtig met structurele loonsverhoging

Instroom

De AWVN maakt zich zorgen om de loonontwikkeling. Volgens de werkgeversvereniging strookt de opgaande lijn niet met de grote economische onzekerheden van het moment.

AWVN: wees voorzichtig met structurele loonsverhoging

In de maand maart kwamen vakbonden en werkgevers  in cao-onderhandeling overeen over een gemiddelde loonstijging van 1,8 procent. In februari lag dit percentage op 1,6 procent en januari op 1,5 procent.

Een woordvoerder van AWVN: ‘Terwijl in Den Haag vanwege de crisis het woord "loonwet" valt, komen vakbonden nog steeds met een looneis van 2,5 procent en een eenmalige uitkering of meer. Dat is ver boven wat de markt op dit moment als verantwoord beschouwt.'

De vereniging waarschuwt werkgevers opnieuw dat zij voorzichtig moeten zijn met het maken van structurele loonverhogingen. Alleen als met een loonstijging de productiviteit ook omhoog gaat, zijn dit soort afspraken volgens de AWVN verantwoord. De vereniging adviseert werkgevers de coa-overleggen vooral te gebruiken voor het maken van ‘creatieve' afspraken om de verdiencapaciteit van de organisatie te vergroten. Bijvoorbeeld afspraken over flexibel werken en over het wegnemen van belemmeringen om langer door te werken na de pensioenleeftijd.

De werkgeversvereniging is wel te spreken over het feit dat duurzame inzetbaarheid blijkbaar een grote rol blijft spelen in de cao-onderhandelingen. In 7 van de 10 nieuwe cao's worden concrete afspraken gemaakt rond scholing, oudere werknemers, diversiteit en vitaliteit van werknemers. Dat is minder dan in 2011, toen 8 op de 10 cao's hier afspraken over maakte. Maar met de huidige recessie vindt de AWVN dit toch een goede ontwikkeling.

Reageer op dit artikel