nieuws

Doorgeslagen flexibilisering zorgt voor problemen

Instroom

Doorgeslagen flexibilisering zorgt voor problemen

Hoge werkdruk en veel wisselende collega's zorgen in de zorgsector voor veel klachten en problemen.

Veruit de meeste misstanden die de afgeslopen tijd bij een speciaal meldpunt van vakbond Abvakabo werden gemeld, komen uit de verpleeghuizen. De meldingen van misstanden beperken zich niet tot een bepaalde streek of plaats. In heel Nederland merkt de zorgsector problemen.

Veel misstanden komen voort uit een te hoge werkdruk. Deze hoge werkdruk komt door te weinig collega's en een absurde flexibiliteit. Omdat er te weinig collega's zijn, kunnen zorgmedewerkers die elke dag keihard werken en hun best doen, vaak toch niet de zorg geven die ze willen. Bewoners zitten te lang in smerig incontinentiemateriaal, vallen omdat er geen toezicht is of kunnen niet vaak genoeg onder de douche.

Daarnaast zorgt de doorgeslagen flexibilisering ook voor problemen. Zorgmedewerkers hebben onzekere contracten en roosters, bewoners zien teveel wisselende gezichten. Hierdoor ontstaat er onrust, worden bewoners angstig of worden er fouten gemaakt met het medicijnen delen.

Deze week wordt onderhandeld over de nieuwe cao verpleeghuizen en thuiszorg. Abvakabo FNV wil in de nieuwe cao verpleeghuizen en thuiszorg deze hoge werkdruk aanpakken. Dit kan door meer collega's aan te nemen van de honderden miljoenen euro's die het Rijk hiervoor beschikbaar heeft gesteld. Daarnaast wil Abvakabo FNV in de nieuwe cao de doorgeslagen flexibilisering terugdringen.

Reageer op dit artikel