nieuws

Het Nieuwe Werken vooral imagokwestie

Instroom

Het Nieuwe Werken vooral imagokwestie

Bedrijven voeren Net Nieuwe werken niet in omdat zij verwachten dat dit efficiënt is, maar omdat ze verwachten dat zij er aantrekkelijker door worden als werkgever. Maar er zijn meer redenen.

Kostenvermindering is een tweede belangrijke overweging om Het Nieuwe Werken te introduceren. Dit blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN onder tachtig  werkgevers. In sommige vakgebieden is het nu al heel moeilijk voor bedrijven om goed personeel aan te trekken, verklaart de werkgeversvereniging deze uitslag. Werkgevers verwachten dat op veel meer vakgebieden een tekort aan personeel zal ontstaan.

Uit het onderzoek van AWVN blijkt verder dat HNW aan een onverbiddelijke opmars bezig is. 80 procent van de bedrijven geeft aan dat HNW al belangrijk is in de eigen organisatie of dat de komende tijd gaat worden. De meest populaire methoden van nieuw werken zijn invoering van flexibele werkplekken (57 procent) en het gebruik van nieuwe communicatiemiddelen (smartphones e.d., 57 procent). Vermindering van het aantal werkplekken en kamers op kantoor is de belangrijkste besparingspost. Werknemers verwachten vooral een betere balans, zo bleek uit eerder onderzoek.

Andere werktijden
Opmerkelijk is dat ook bij bedrijven waar het grootste deel van het personeel aan een bepaalde werkplek is gebonden HNW wordt toegepast. Dan gaat het niet alleen om bijvoorbeeld kantoorpersoneel en verkopers, maar ook om productiemedewerkers. Slimme dienstroosters in combinatie met andere werktijden – buiten de spits – is een populaire optie. Werknemers gaven in eerder onderzoek overigens wel aan dat ze weinig richtlijnen krijgen van de werkgevers.

Werkgevers nog wel eens dat de invoering van HNW ook gevolgen kan hebben voor de arbeidsvoorwaarden. Zo kan een verandering van werktijden gevolgen hebben voor toeslagen. ‘Dan moet er wel eerst in de arbeidsvoorwaardenonderhandelingen over gesproken worden.'

Reageer op dit artikel