nieuws

HRM’er laat zich inpakken door narcist

Instroom

HRM’er laat zich inpakken door narcist

Wie wil scoren in een sollicitatiegesprek moet vooral heel erg veel van zichzelf houden. Recruiters en HRM'ers laten zich regelmatig inpakken door narcisten.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Nebraska-Lincoln. Alhoewel de zelfliefde van narcisten meestal onuitstaanbaar wordt gevonden, levert het in een sollicitatiegesprek juist resultaten op, zegt Peter Harms, assistent hoogleraar en co-auteur van de studie. 'Dit is een omgeving waar het oké is om aardige dingen over jezelf te zeggen, zonder dat het zich tegen je keert. Het wordt zelfs van je verwacht.'

In de studie werden sollicitatiegesprekken gesimuleerd. Vanzelfsprekend probeerden alle deelnemers zichzelf zo goed mogelijk te presenteren. De narcisten kwamen echter pas echt goed op dreef op het moment dat de gesprekspartner hen echt uitdaagde. Daar waar gewone mensen terugkrabbelden op het moment dat ze hun zelfpromotie moesten kunnen staven, deden de narcisten er nog een schepje bovenop. Harms: 'Het is alsof ze zeggen: "Oh, je daagt me uit? In dat geval ben ik niet gewoon goed, ik ben fantastisch." En dat bleek te werken.'

In een tweede proef met videosollicitaties werden degenen die zichzelf voortdurend op de borst klopten, snel en veel praatten, vaak glimlachten, druk gebaarden en anderen complimenteerden, veel positiever beoordeeld dan bescheidener kandidaten met dezelfde kwalificaties.

Harms stelt dat  HRM'ers en recruiters de resultaten van het onderzoek moeten zien als een waarschuwing. 'Dit laat zien dat narcisten winnen op hun presentatie. Het bewijst hoe moeilijk het is om een sollicitatiegesprek effectief te voeren en hoe feilbaar we zijn in ons oordeel. We zijn er niet op uit om narcisten aan te nemen, maar doen dat toch omdat ze overkomen als zelfverzekerd en capabel.'

Reageer op dit artikel