nieuws

Jonge IT’er maalt niet om Het Nieuwe Werken

Instroom

Jonge IT’er maalt niet om Het Nieuwe Werken

Hoewel IT een belangrijke rol speelt in het faciliteren van Het Nieuwe Werken (HNW), blijken toekomstige IT'ers er zelf nauwelijks om te geven. Zo werkt maar liefst 42,5 procent van de IT-studenten het liefst op kantoor met een flexibele plek en 41 procent wil een vaste plek op kantoor.

Dit blijkt uit onderzoek van IT-detacheerder Neomax onder 940 IT-studenten op MBO- en HBO-niveau. Slechts 16 procent werkt het liefst thuis of in een openbare ruimte. Bijna 64 procent van de toekomstige IT'ers wil in zijn baan wel enige flexibiliteit in de werktijden. Niet meer dan 16 procent wil een baan van negen tot vijf.

De toekomstige IT'er begrijpt dat lange werkweken bij het vak horen, en hij ziet daar ook niet tegenop. Van de respondenten geeft maar liefst 36 procent aan dat de ideale werkweek bestaat uit veertig uur of meer. Toch is de groep IT-studenten die idealiter 36 uur per week werkt niet veel kleiner; 35 procent geeft aan dat dit de ideale werkweek is.

'De reden dat IT-studenten kiezen voor een vaste werkplek, zou kunnen zijn dat ze zich nog in een leerproces bevinden', zegt Stephan Bosman, directeur van Neomax. 'Op het moment dat je als starter op de werkvloer bent, kun je nog veel opsteken van collega's en leidinggevenden en ook direct vragen stellen. Aan de andere kant is het vaak ook gewoon de dagelijkse praktijk: overleg over IT-projecten vindt nou eenmaal op de werkvloer plaats en vrijwel niet telefonisch. IT gaat steeds meer om samenwerken en communiceren, zowel met de business als binnen de IT-afdeling.'

Reageer op dit artikel