nieuws

Lonen Nederland stijgen niet harder dan elders

Instroom

Lonen Nederland stijgen niet harder dan elders

In het Nederlandse bedrijfsleven zijn de loonkosten de laatste tien jaar net zo sterk gestegen als gemiddeld in de gehele Europese Unie. In Oost-Europese landen stegen de lonen wel sneller.

Tussen 2001 en 2011 stegen in Nederland de loonkosten per gewerkt uur in de nijverheid en de commerciële dienstverlening met 36 procent. De hoogte van de loonkosten is van belang voor de internationale concurrentiepositie van Nederland

De afgelopen tien jaar was de loonkostenstijging het laagst in het Duitse bedrijfsleven. Door loonmatiging bleef de loonkostenstijging beperkt tot 19 procent. Hiermee neemt de grootste economie van Europa een uitzonderlijke positie in. Zo groeiden de loonkosten in Frankrijk met 39 procent en in Spanje met 47 procent. In het Verenigd Koninkrijk was de stijging (gemeten in Britse ponden) 42 procent.

De loonkostenstijging in de Midden- en Oost-Europese landen was aanzienlijk hoger. In Hongarije zijn de loonkosten per gewerkt uur in tien jaar tijd verdubbeld. In de Baltische staten, Bulgarije en Roemenië was de stijging nog groter.

In België zijn de loonkosten het hoogst van alle landen van de Europese Unie. De loonkosten per gewerkt uur kwamen er in 2011 uit op 39,3 euro. Ook in Zweden, Denemarken, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Duitsland lagen de loonkosten in 2011 boven de 30 euro per uur. Nederland staat in deze ranglijst op de zesde plaats, met 31,1 euro per gewerkt uur. Dat is net boven Duitsland, waar de gemiddelde loonkosten 30,1 euro per gewerkt uur bedroegen.

Reageer op dit artikel