nieuws

Medewerker wil langer bij dezelfde organisatie werken

Instroom

Medewerker wil langer bij dezelfde organisatie werken

Medewerkers willen steeds langer werken voor een organisatie waar ze zitten. Tegelijkertijd zijn ze wel iets minder trots op hun werk en willen ze meer respect.

Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête van Great Place To Work, de wereldwijde organisatie die onderzoek doet naar goed werkgeverschap. Het onderzoek,  gehouden onder 15 duizend werknemers in Nederland, meet de waardering van geloofwaardigheid, respect, eerlijkheid, trots en kameraadschap op de werkvloer.

Zo'n driekwart van de ondervraagde medewerkers geeft aan steeds langer te willen werken voor een organisatie. Dat is een stuk meer dan ten tijde van de eerste enquête in 2003: toen wilde nog maar 44 procent dat. Wel voelen werknemers dus minder respect te krijgen van hun werkgever en leidinggevenden en iets minder trots te zijn op hun organisatie. De beoordeling van het onderdeel respect ging van 71 procent in 2003 naar 66 procent dit jaar. Ondervraagden geven aan een geleidelijke daling van hun erkenning, invloed en betrokkenheid bij beslissingen op de werkvloer te ervaren.

Ook de faciliteiten die zij ter beschikking hebben op het werk worden minder goed beoordeeld. Op de stelling ‘Ik krijg alle mogelijkheden en middelen aangeboden om mijn werk goed te doen werd in 2012 met 70 procent positief beantwoord. In 2003 was dit nog 81 procent. De waardering die werknemers van het management terugzien voor goede prestaties en extra inzet zien is anno 2012 met 59 procent op een van de laagste punten ooit.

Wel vinden de medewerkers het maatschappelijk verantwoord ondernemen van hun organisatie steeds positiever. De waardering voor de bijdrage van de organisatie aan de samenleving geeft 76 procent een goed gevoel. In 2003 leefde dat iets minder: toen gaf 65 procent van de ondervraagden aan daarvan blij te worden.

Reageer op dit artikel