nieuws

Mislukt Catshuisoverleg kost miljarden

Instroom

De lonen bevroren, uitkeringen op de nullijn en AOW-leeftijd omhoog. Door het mislukken van het Catshuisoverleg zijn de bezuinigingsplannen in de koelkast. Nederland kan echter een extra kostenpost van miljarden krijgen.

Mislukt Catshuisoverleg kost miljarden

De lonen van ambtenaren, bestuurders en politici zouden worden bevroren, ook die in de marktsector hadden een jaar niet verhoogd mogen worden. Uitkeringen zouden voor twee jaar niet verhoogd worden. En de AOW-leeftijd zou in 2015 naar 66 gaan. Verder zou alles duurder worden door verhogingen van het btw-tarief.

Maar na het doorrekenen door het Centraal Planbureau van de bezuinigingsplannen van VVD, CDA en PVVV, heeft Geert Wilders de stekker uit het overleg getrokken. Niet alleen betekent dit dat de bezuiningsplannen – nog – niet doorgaan. Het zou miljarden extra kunnen gaan kosten. De kans dat door het afgebroken overleg Nederland de hoogste kredietstatus AAA verliest, is daarmee namelijk sterk gestegen, meldt fd.nl. Daardoor zal de rente op Nederlandse staatsobligaties verder oplopen.

Reageer op dit artikel