nieuws

Scholen wagen zich niet aan prestatiebeloning

Instroom

Slechts een fractie van de Nederlandse scholen heeft zich aangemeld voor een experiment met prestatiebeloning. De regering wil met de experimenten bewerkstelligen dat de beste onderwijzers meer betaald krijgen.

Scholen wagen zich niet aan prestatiebeloning

Scholen konden zich tot 1 april aanmelden om deel te nemen aan een experiment met prestatiebeloning. Volgens RTL Nieuws hebben slechts veertig van de 1600 Nederlandse scholen dat gedaan. 

De experimenten beginnen op 1 augustus. Er zijn verschillende mogelijkheden voor zowel het primair als het voortgezet onderwijs. Schoolbesturen mochten ook een eigen voorstel indienen. Er zijn beloningen voor teamprestaties of voor exellerende individuele docenten.

Onderwijsbond Aob is een uitgesproken tegenstander van de prestatiebeloning. Volgens de bond heeft een aantal scholen besloten mee te doen aan de experimenten zonder instemming van de medezeggenschapsraad. De Aob wijst op resultaten in de Verenigde Staten waar al langer met prestatiebeloning wordt gewerkt. Scholen zouden hier frauderen om de bonus binnen te halen.

Reageer op dit artikel