nieuws

Werkgevers willen fors snijden in hbo

Instroom

Werkgevers willen fors snijden in hbo

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland willen een numerus fixus voor meerdere hbo-opleidingen. Wil onderwijsminister Van Bijsterveld daar niet aan, dan moet er volgens de werkgevers net zo gesneden worden in het hbo als in het mbo.

Volgens de werkgevers zijn drastische stappen nodig om het hogeronderwijs op de arbeidsmarkt te laten aansluiten. Studies waarvoor veel te veel studenten worden opgeleid en die geen uitzicht bieden op een baan, moeten worden geschrapt. In een brief aan de Tweede Kamer stelde Van Bijsterveld eerder al hetzelfde voor voor mbo-opleidingen

Een numerus fixus kan volgens de ondernemingsorganisaties ook helpen om de vraag naar goed geschoold personeel uit het bedrijfsleven beter af te stemmen met het aanbod. Volgens Van Erp is het voor de selectie belangrijk om de behoeften goed in kaart te brengen. Ook geografische spreiding van de opleidingen is belangrijk. 'Kijk waar ze op dit moment al zitten. En begin hier en daar alvast te werken met een beperkt aanbod. Want als blijkt dat er van een bepaalde aantrekkelijke studie maar 200 studenten nodig zijn per jaar, dan moeten we die opleiding niet op 20 verschillende ROC's en op vijf hogescholen aanbieden.'

De HBO-raad liet eerder deze week weten niet blij te zijn met kabinetsplannen om in te grijpen in het hogeronderwijs. Volgens de raad schaadt het plan om deeltijdstudenten een speciale beurs te geven de ambitie om Levenlangleren te bevorderen.

Reageer op dit artikel