nieuws

Werkloosheid naar recordhoogte

Instroom

De werkloosheid in de eurozone heeft het hoogste punt bereikt in bijna vijftien jaar.

Werkloosheid naar recordhoogte

In februari was het werkloosheidspercentage in de zeventien landen van de eurozone uitgekomen op 10,8 procent, een maand eerder was die nog 10,7 procent. Dat is een hoogterecord sinds juni 1997, toen was deze 10,9. Dat was het hoogste punt sinds de werkloosheid wordt bijgehouden.

Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Unie. In totaal zijn er nu 17,1 miljoen werklozen.

In Spanje zijn de meeste werklozen. Bijna een kwart van de beroepsbevolking, 23,6 procent, heeft geen werk. De jeugdwerkloosheid is enorm; 50,5 procent van de Spaanse jongeren is werkloos. Ook Griekenland doet het niet best met een werkloosheidscijfer van 21 procent.

De Spaanse en Griekse cijfers staan in schril contrast met Oostenrijk, waar het werkloosheidspercentage in februari uitkwam op 4,2 procent. Nederland volgt Oostenrijk op de voet met 4,9 procent. In Frankrijk komt de werkloosheid uit op tien procent en in Duitsland op 5,7 procent.

Consumenten houden in tijden van bezuinigingen en hoge werkloosheid de hand op de knip. Daardoor groeit de Europese economie niet, terwijl elders al weer tekenen van een aantrekkende economie zichtbaar zijn.

 

Reageer op dit artikel