nieuws

3 tips: zo maakt HR het privéleven bespreekbaar

Instroom

Werknemers willen wel praten over de balans tussen hun werk en hun privé, maar doen dat niet. Wat moet HR doen? 3 tips.

3 tips: zo maakt HR het privéleven bespreekbaar

Terwijl veel werknemers verwachten baat te hebben bij een goed gesprek over de combinatie van werk en privé, gaat vrijwel niemand het gesprek aan, zo bleek uit onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van SBI training & advies. Omdat werkgevers er veel baat bij hebben als werknemers goed in hun vel zitten, zou je verwachten dat HR zijn verantwoordelijkheid neemt. Dat blijkt vaak niet het geval, weet trainer Mirjam Schaap.

'Werkgevers hebben vaak schroom. Ze weten niet precies wat ze mogen vragen over het privéleven van een werknemer en zien ook niet precies hoe. Een werknemer daarentegen wil wel praten over de moeilijkheden met de balans tussen werk en privé, maar doet dat niet. Waarschijnlijk ook omdat diegene vindt dat zijn privéleven zijn werk niet teveel mag raken en dit niet zijn probleem is.

1. Laat het de werknemer zelf vertellen
'Er zijn duidelijk situaties waarin het privéleven het werk beïnvloedt. Met een werknemer die al tijden zwaar vermoeid is en aankondigt zwanger te zijn van het vijfde kind, moet je als HR-professionals iets. Ik raad altijd aan om je niet te bemoeien met de privé-keuzes zelf, maar wel in te gaan op de consequenties die dat heeft op het werk.
Zo kun je natuurlijk niet beginnen over de kinderen thuis en het werk dat dat met zich meebrengt, maar je kunt in een functioneringsgesprek wel beginnen over de vermoeide indruk die een werknemer maakt. Je kunt er op die manier op sturen dat iemand zelf begint over de kwesties waar hij of zij tegenaan loopt.'

2. Sluit aan bij grote life-events

'Wacht niet met het bespreekbaar maken totdat problemen zich voordoen. Zeker niet in situaties waarin je weet dat het voor de hand ligt dat mensen moeite krijgen de balans te houden. Zoals bij het krijgen van kinderen. Waarom zou je wachten totdat iemand totaal uitgeblust naar je toe komt of zich ziekmeldt? Waarom ga je het gesprek niet al veel eerder aan? Benoem nog voor een verlof dat je weet dat het terugkomen na het krijgen van een kind, lastig is. Dan weet de werknemer dat zij dat mag voelen en kan diegene er over nadenken wat dat voor hem of haar kan betekenen.'

3. Biedt preventieve maatregelen aan
'Een ziektedag kost zo – alles bij elkaar – zeshonderd euro, terwijl een cursus van een dag om balansproblemen te voorkomen maar een beetje meer kost. Er bestaan allerlei instrumenten die werknemers helpen hun problemen in kaart te brengen en ze helpen oplossingen te vinden. Veel problemen zijn te voorspellen: de gevolgen van zwangerschap, overgang, mantelzorgen. Wie preventief ingrijpt, voorkomt dat zijn belangrijkste kapitaal minder waard wordt.'

Reageer op dit artikel