nieuws

382 miljoen mensen willen in Nederland werken

Instroom

382 miljoen mensen willen in Nederland werken

Nederland is tussen 2009 en 2011 wereldwijd drie plaatsen gestegen onder werknemers die internationaal willen werken. In totaal heeft 19 procent van hen ook een voorkeur voor Nederland, wat neerkomt op 382 miljoen personen wereldwijd.

Naast Nederland hebben zij gemiddeld nog interesse in ruim dertien landen meer. De populairste landen zijn Amerika, gevolgd door de UK en Canada. Het minst populair zijn Sierra Leone, gevolgd door Bosnië en El Salvador. De stijging van Nederland heeft vooral te maken met een aantal bekende Nederlandse multinationals, de aansprekende steden Amsterdam en Rotterdam en het toenemende belang van de emerging markets en de relatieve aantrekkelijkheid van Nederland in deze landen. Dat blijkt uit de Global Talent Mobility Survey van Intelligence Group en The Network onder 162.495 personen uit 66 landen.

Meer dan de helft van de wereldwijde beroepsbevolking die internationaal wil werken, heeft de voorkeur voor Amerika, op de voet gevolgd door de UK. Tussen 2009 en 2011 is de top-6 niet veranderd. Binnen de top-10 heeft Singapore een enorme stap gemaakt in populariteit, van een 11de naar een 7de plek. Singapore profileert zich dan ook als geen ander op de internationale arbeidsmarkt. Gecombineerd met de opkomst van de emerging markets vertaalt zich dit in een sterk groeiende voorkeur. Andere groeiers zijn Nederland, Zweden, Maleisië, Zuid-Afrika en China. De grootste dalers zijn België (van 18 naar 23) en Saoedi-Arabië (van 22 naar 28).

Het stijgen van Nederland op de wereldwijde ranking heeft verschillende oorzaken, waaronder het groeiende belang van de ‘emerging markets'. In deze landen is de voorkeur voor Nederland relatief groot. In landen als de Filippijnen (6de), Indonesië (7de), Rusland (7e), China (11de) en India (12de) scoort Nederland hoog. Alleen in Brazilië blijft Nederland met een 23ste plek achter.

Onder Amerikanen scoort Nederland op gebied van voorkeur het hoogste en staat op de derde plaats als land waar zij internationaal zouden willen werken. Ook in Servië, Tsjechië, Griekenland en Hongarije is Nederland populair met respectievelijk een vierde en vervolgens vijfde plekken.

Reageer op dit artikel