nieuws

5 vragen die elke recruiter zichzelf moet stellen

Instroom

5 vragen die elke recruiter zichzelf moet stellen

Wie zich goed voorbereidt op een sollicitatiegesprek, heeft de meeste kans op een goed resultaat. Dat geldt voor de kandidaat, maar zeker ook voor de recruiter of HRM'er aan de andere kant van de tafel.

Recruitment-expert Mel Kleiman vindt dat elke HRM'er zo af en toe een collega moet vragen om aan te schuiven bij een sollicitatiegesprek. Niet om de sollicitant te evalueren, maar om te beoordelen hoe de recruiter of HRM'er het gesprek heeft gevoerd.

Wie niet in de gelegenheid is om een paar extra ogen te laten meekijken, moet zichzelf evalueren vindt Kleiman. Hij heeft daarom een checklist opgesteld van vijftien vragen die elke recruiter zichzelf moet stellen. IntermediairPW koos er vijf vragen uit:

1. Wat heb ik gedaan om de kandidaat op zijn gemak te stellen?
2. Zat er structuur in het gesprek en was er logica in de vragen die ik heb gesteld?
3. Wat kon de sollicitant opmaken uit mijn lichaamstaal?
4. Hoeveel van de tijd was ik aan het woord, in plaats van aan het luisteren?
5. Heb ik de kandidaat enthousiast gemaakt over het bedrijf, ook al ben ik niet van plan hem aan te nemen?

Klik hier voor de volledige checklist.

Reageer op dit artikel