nieuws

Britse bedrijven verdedigen bonus

Instroom

Britse bedrijven verdedigen bonus

Verschillende Britse bedrijven vinden dat aandeelhouders niet zo moeilijk moeten doen over bonussen en hoge beloningen voor de top.

Bookmakersbedrijf William Hill geeft zijn topman 1,2 miljoen pond om ervoor te zorgen dat hij niet opstapt voor 2013. Volkomen terecht, zo stelt de voorzitter van de raad van bestuur in de Daily Telegraph: ‘We vallen niet allemaal in de categorie van beloningen voor mislukkingen.’ Onder het regime van Ralph Topping steeg de waarde van de aandelen vorig jaar met 30 procent en het uitgekeerde dividend met 16 procent.
Ook een woordvoerder voor reclameconglomeraat WPP – dat 13 miljoen pond over had voor zijn topper Sir Martin Sorrell – vindt dat niet elk bedrijf op dezelfde manier moet worden beoordeeld. Als het Verenigd Koninkrijk topmensen wil voor zijn bedrijven, dan moet het bereid zijn topsalarissen te betalen, zo luidt het devies.

Meerdere bedrijven – waaronder Barclays, Aviva en Trinity Mirror – werden de afgelopen tijd onder vuur genomen door aandeelhouders die schande spreken over de hoge beloningen die de bedrijfstop zichzelf ondanks de economische crisis blijft toebedelen. De opstandige aandeelhouders worden daarin gesteund door de Britse minister voor Handel Vince Cable, die een aantal grote verzekeringsmaatschappijen heeft gesommeerd te komen praten over topbeloningen. In de Telegraph zegt hij: ‘De beste manier om hiermee om te gaan is wanneer aandeelhouders hun verantwoordelijkheden serieus nemen en de buitensporige beloningen aanpakken.’

Reageer op dit artikel