nieuws

CNV wil bij cao’s onderhandelen over leefkracht

Instroom

CNV wil bij cao’s onderhandelen over leefkracht

CNV-voorzitter Jaap Smit vindt dat er te veel wordt gediscussieerd over centen en procenten en wil dat tijdens cao-onderhandelingen ook leefkracht op de agenda komt te staan. Dat schrijft hij in een blog.

Smit vindt dat werknemers veel te vaak worden gezien als kostenpost of productiefactor. 'Een goed en marktconform salaris is vanzelfsprekend belangrijk, daarmee wordt waardering voor het werk in financiële termen getoond. Het is het verhaal over koopkracht. Maar van veel groter belang is de manier waarop wij werknemers zien en behandelen en hen respecteren in hun persoonlijke wensen om naast hun werk ook nog een privéleven te hebben. Dat is het gesprek over Leefkracht!'

Smit noemt in zijn blog voorbeelden waarin de leefkracht volgens hem wordt ondermijnd. 'Wat te denken van winkelpersoneel dat bijvoorbeeld een contract heeft voor 18 uur per week, maar 68 uur per week beschikbaar moet zijn en op elk moment opgeroepen kan worden of naar huis gestuurd al naar gelang de drukte in de winkel?'

 

Reageer op dit artikel