nieuws

De Jager hekelt loonsverhoging ambtenaren

Instroom

De Jager hekelt loonsverhoging ambtenaren

Minister De Jager (Financiën) is teleurgesteld dat gemeenten vasthouden aan een loonsverhoging voor gemeenteambtenaren, terwijl het kabinet de salarissen wil bevriezen.

Dat meldt InOverheid. Donderdag liet de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) weten de vorige maand overeengekomen cao met daarin de loonsverhoging gewoon te willen uitvoeren.

De Jager zei de keuze van de VNG niet te begrijpen. Hij vreest dat uiteindelijk burgers de rekening zullen betalen, omdat het Rijk de bezuiniging voor gemeenten toch zal doorzetten. 'Je moet heel voorzichtig zijn om in deze tijd extra loon te geven', aldus de bewindsman. De cao geldt voor 180.000 gemeenteambtenaren.

In het wandelgangenakkoord dat De Jager sloot met VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie over de begroting van volgend jaar is afgesproken dat voor ambtenaren in 2012 en 2013 de nullijn gaat gelden.

De VNG legt het vorige maand gesloten cao-akkoord nu met positief advies voor aan de gemeenten. In dat principeakkoord is onder meer afgesproken dat gemeenteambtenaren er dit en volgend jaar 1 procent op vooruitgaan. 'De afspraken over de modernisering van de cao zijn noodzakelijk gezien de reorganisaties waar gemeenten voor staan. Het is een belangrijk akkoord voor de toekomst van gemeenten', aldus Jantine Kriens van de VNG.

Abvakabo FNV noemt het verstandig dat de VNG het cao-principeakkoord niet gaat openbreken.  Volgens bestuurder Bert de Haas  zouden andere sectoren van de overheid een voorbeeld kunnen nemen aan dit akkoord.

Reageer op dit artikel