nieuws

‘Een andere blik op het eigen functioneren’

Instroom

‘Een andere blik op het eigen functioneren’

Het assessment. Voor veel sollicitanten is het het meest gevreesde onderdeel van de sollicitatieperiode. De sterke, maar ook de zwakke plekken worden aan het licht gebracht. Ook de baas zelf ontkomt niet aan dit onderzoek. Van Harte & Lingsma bekijkt de persoonlijke waarden en ambities van de directeur. Dit keer: Sjoerd Nanninga, CEO van iBanx HSE.

Uit het assessmentrapport komt naar voren dat Sjoerd Nanninga een echt mensen-mens is. Hij heeft interesse voor anderen, is nieuwsgierig en treedt mensen open tegemoet. Hij is dan ook goed in het aangaan en uitbreiden van relaties. Als leidinggevende hanteert hij een coachende stijl en hij heeft veel aandacht voor de individuen binnen het team. Hij heeft begrip voor mensen die het niet met hem eens zijn, maar door steekhoudende argumenten aan te voeren blijft hij proberen mensen aan boord te houden. Niets mis mee, zou je zeggen.

Daar plaatst de assessmentpsycholoog toch enkele kanttekeningen bij. Nanninga is misschien wel té makkelijk in de omgang. Hij heeft wel de vaardigheden om zo af en toe met de vuist op tafel te slaan en ziet hier rationeel het nut van in. Maar het ligt niet in zijn aard.

Nanninga geeft ruiterlijk toe dat hij hier een leerpunt te pakken heeft. ‘Je kan meerdere stijlen hanteren. Dat wat in het verleden succes heeft opgeleverd, hoeft niet in de toekomst ook de juiste stijl te zijn. Ik ben altijd bezig iedereen op één lijn te krijgen, het is echt een Nederlandse karaktertrek om de collectiviteit op te zoeken. Terugkijkend kan ik zien dat dat ook nadelen heeft. Ik heb sommige situaties te lang door laten modderen. Je moet soms relaties op het spel durven zetten door te vragen: “Doe je mee of ben je weg?””

Het advies van Van Harte & Lingsma aan Nanninga is om een coach te zoeken die hem kan helpen bewust te worden van wat er in hem omgaat als hij stevig positie in moet nemen. Nanninga is van plan dat te doen. Voor de korte termijn heeft hij een beroep gedaan op zijn directiegenoot. ‘Ik heb hem laten weten waar ik mee bezig ben en waar ik aan wil werken. Zo zit dat niet alleen in mijn eigen bewustzijn, maar ook in het zijne en kan hij me daarbij helpen.’

Hoe intensief een assessmentprocedure ook kan zijn, Nanninga vond het eigenlijk vooral leuk om te doen. ‘De sessies met de trainingsacteurs waren eigenlijk niet veel vreemder dan waar je normaal mee te maken krijgt. Het leuke was dat de sessie een aantal keren werd gestopt zodat je directe feedback krijgt. Het bespreken van de persoonlijkheidstest vond ik nuttig. De capaciteitentest leverde niet echt verrassende resultaten op.’

Het was voor Nanninga dan ook niet de eerste keer dat hij een assessment onderging. ‘Het bedrijf is een aantal jaar geleden opgesplitst. Wij zijn toen in de positie gerold die we nu hebben. We hebben toen al gezegd: “Laten we eerst eens kijken of we hier wel geschikt voor zijn.”‘

Nanninga gelooft hoe dan ook in assessments. Voor mensen die binnenkomen op kernfuncties, maar zeker ook voor leidinggevenden. ‘Als je eindverantwoordelijke bent voor een organisatie, dan is het heel belangrijk dat je af en toe een andere blik op je eigen functioneren krijgt.’

Reageer op dit artikel